Friday, September 11, 2020

Xanax zonder recept: waar vind en koop ik dat?


Recept voor Xanax nodig? Ontdek waarom uw arts u liever niet langdurig benzodiazepines voorschrijft en waar u wel terecht kan

Er is stijgende aandacht voor de risico’s op lange termijn van het gebruik van benzodiazepines. Er is namelijk een potentieel voor verslaving, overdosering en cognitieve stoornis. Wat zijn benzodiazepinen?

Benzodiazepinen zijn een klasse van anti-angstmedicijnen, of anxiolytica, die de activiteit van de gamma-aminoboterzuurreceptoren in de hersenen verhogen. GABA is een neurotransmitter, een molecule die hersencellen of neuronen helpt om met elkaar te communiceren. De GABA-receptoren zijn op grote schaal beschikbaar in de hersenen, en benzodiazepinen werken om angst te verminderen door de remmende functie van GABA te verbeteren.

De benzofamilie bestaat onder andere uit diazepam of Valium, clonazepam of Klonopin, lorazepam of Temesta en de meest bekende onder hen allemaal alprazolam of Xanax. Waarvoor worden ze voorgeschreven?

Toen deze kalmeringsmiddelen in de jaren vijftig op de markt werden gebracht, waren ze al erg populair omdat ze als veiliger werden beschouwd in vergelijking met de toenmalige barbituraten. Deze werden in die tijd gebruikt om angst te behandelen. In de jaren zeventig bereikt hun populariteit een hoogtepunt en kwamen benzodiazepines terecht op de lijst van de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. Ze worden voornamelijk gebruikt voor de behandeling van angststoornissen, zoals fobieën, paniekstoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen. Ze worden meestal voor een korte periode gebruikt en dat aan het begin van de behandeling. Dat komt omdat het enkele weken kan duren alvorens de eerstelijnsbehandeling van antidepressiva aanslaat. Gedurende die moeilijke tijd, waarin de angst nog steeds slopend kan zijn, kunnen benzodiazepinen worden voorgeschreven voor een tijdelijke verlichting van de symptomen.

Ook worden ze voorgeschreven voor incidentele situaties van hoge angst, zoals die veroorzaakt kunnen worden door fobieën. De belangrijkste behandeling van fobieën, zoals overmatige angst voor dieren, plaatsen en sociale interacties, is psychotherapie. Het kan echter zijn dat een persoon niet geïnteresseerd is in het investeren in therapie. Zo kan een iemand met vliegangst die slechts één of twee keer per jaar in een vliegtuig zit, bijvoorbeeld kiezen om een lichte benzodiazepine in te nemen voordat hij of zij gaat vliegen. Voor iemand die meerdere keren per maand vliegt, wordt uiteraard psychotherapie aanbevolen.

Wat is dan het probleem? Hier vertellen we waarom artsen niet enthousiast zijn om benzodiazepines voor gebruik op lange termijn voor te schrijven. Het gebruik van deze kalmeermiddelen kan namelijk leidden tot verslaving op lange termijn. Dit betekent dat u afhankelijk kunt worden van deze medicijnen en dat u de dosis zal moet blijven verhogen om hetzelfde effect te verkrijgen. Bovendien zijn het sederende medicijnen die het risico op ongelukken en valpartijen, vooral bij ouderen, kunnen verhogen. Dit effect wordt echter nog versterkt wanneer ze worden gemengd met andere medicijnen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken zoals alcohol of opioïden. Recentelijk is er ook meer informatie opgedoken over de potentiële cognitieve, geheugen- en psychomotorische stoornissen door het langdurig gebruik van benzodiazepinen, vooral bij oudere volwassenen. Zelfs na de stopzetting kunnen deze cognitieve functies beïnvloed blijven. Daarenboven kan een abtupte stopzetting van hoge doseringen ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, spierspanning, een wazig zicht en een versnelde hartslag. Terugtrekking van deze medicijnen moet geleidelijk gebeuren onder het toezicht van een arts.

Veiligere alternatieven Er zijn veiligere effectieve behandelingen voor de behandeling van angst. Echter duren ze langer en kan uw geduld zo op de proef worden gesteld. Een eerstelijnsbehandeling voor angststoornissen is psychotherapie, voornamelijk cognitieve gedragstherapie. Tijdens zo’n therapie leert de persoon meer adaptieve vaardigheden om te reageren op zijn cognitieve verstoringen om zo stress te verminderen. Een persoon zal geleidelijk aan blootgesteld worden aan de gevreesde situatie onder begeleiding van de therapeut, totdat de situatie geen angst meer veroorzaakt. Belangrijk is dat de vaardigheden die tijdens de therapie zijn verworven altijd kunnen worden gebruikt, waardoor er een beter resultaat op de lange termijn mogelijk is.

Ook worden nog andere geneesmiddelen ook gebruikt voor de behandeling van angststoornissen. De belangrijkste groep van dergelijke medicijnen zijn selectieve serotonineheropnameremmers, algemeen bekend als antidepressiva. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn fluoxetine, sertraline en citalopram. Vooral in combinatie met psychotherapie zijn deze medicijnen effectief en veiliger dan de benzodiazepines en bovendien is er geen risico op verslaving.

A few check out more details about with xanax bestellen

No comments:

Post a Comment